Verba LogopederHej!
Jag har en pojke på drygt 1,5 år som knappt pratar någonting, han kan säga mamma, pappa och titta väldigt sällan och baba till Babblarna.
Han förstår dock mycket fler ord men försöker inte säga dem.
Han har aldrig jollrat/ljudat särskilt mycket.
Dock pekar han mycket och vill att vi skall säga ord, till exempel i böcker eller när man är ute, oftast ord han kan, om vi inte säger dem eller säger "fel" blir han irriterad.
Det jag undrar är om man skall fortsätta säga ord han kan hela tiden eller om man skall "tvinga honom" att prata själv genom att själv vara tyst/ fråga tillbaka till honom vad saker heter.
Det är nämligen ett råd som flera i omgivningen sagt men jag tycker att det känns fel att inte bemöta honom i den kommunikation han ändå försöker genom att peka.
Jag kan mer förstå att uppmana barnet att prata själv kan vara ett sätt för barn som kan prata mer från början men när han knappt säger något känns det inte som att det hjälper utan mer är elakt.
Har ni några andra tips?
Hälsningar Lisa


Hej Lisa!
Variationen mellan små barns språkutveckling är stor.
Din son har som förväntat utvecklat ett större passivt ordförråd än vad han själv kan uttrycka.
Genom att benämna det ni ser omkring er hjälper ni honom vidare i sin språkutveckling.
Att låta bli att bekräfta barnets kommunikativa uttryck för att på så sätt stimulera till utveckling är inget vi rekommenderar.
Barn kommunicerar efter sin bästa förmåga och att bli förstådd och bekräftad är därför viktigt.
Fortsätt därför som ni gör idag.
Är du orolig för din sons språkutveckling kan du alltid konsultera en logoped.
Logopeder är specialiserade på att bedöma barns språkutveckling och ser snabbt skillnaden på en förväntad och en avvikande språkutveckling.
Med vänliga hälsningar Verba Logopedi

Innehar F-skattesedel
designed by cadoptimize
skånelogopeder